Welkom op de website van "Dorpsraad Maashees" 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Johan Roerink Aeropicture  ‘De Gelderlander’ 20 febr. 2016 

 

Inhoud startpagina:  
 

 

  

 Herdenking van de evacuatie bij de kapel op de Weerd a.s. zondag 21 oktober

 

De jaarlijkse herdenking van de evacuatie is op zondag 21 oktober om 15.00 uur bij de kapel op de Weerd in Maashees.
Op de plek van de kapel verbleven in oktober en november 1944 vele mensen van Maashees, Vierlingsbeek en omliggende dorpen nadat ze door de strijdende partijen uit hun huizen verdreven waren. De bevolking leefde in die dagen op de Weerd in schuilkelders gemaakt van takken en stro. De burgers moesten aanzien hoe de nazi’s ongeveer zestig huizen in brand staken. Na de oorlog werd in 1948 op deze plek een kapel gebouwd uit dankbaarheid dat er tijdens de evacuatie geen ongevallen zijn gebeurd. In dezelfde periode waren er ook evacuees ondergedoken, ook in zelf gemaakte schuilkelders , bij het kapelletje op de Hei.

 

 
 

 Moestuinjaar afgesloten.

 

Ook aan het tweede succesvolle jaar van de moestuin is afgelopen donderdag 11 oktober  een einde gekomen. Vrijwel alle groenten zijn bij de kinderen thuis in de kookpot beland en het beetje dat er nu nog staat zal zeker een goede bestemming krijgen.Ondanks de grote droogte van het afgelopen seizoen, was de opbrengst zeer naar tevredenheid.

Gedurende de schooltijd hebben de kinderen wel wekelijks water moeten geven en in de vakantie is nog een enkele maal gebruik gemaakt van de beregeningsinstallatie van dhr. Pingen en mevr. van Bree.

Hiervoor hartelijk dank! Met nog enkele uurtjes zelfwerkzaamheid te gaan, zal het tuintje er ook voor de winter weer keurig bij liggen. Op de website van de school wordt de laatste bijeenkomst met de kinderen als volgt omschreven:

11 Oktober j.l.  ontvingen de leerlingen van groep 7 hun moestuin diploma uit handen van Jan Loonen. Zij hebben bewezen dat zij vanaf maart vorig schooljaar echte moestuinkenners zijn geworden. Onder het genot van heerlijke door Michelle gemaakte pompoensoep, courgette-paprika soep en groente chips, werd er gezellig nagepraat met de kinderen en Jan en Ans. Wij willen namens de school en alle kinderen Jan en Ans nogmaals heel erg bedanken voor alles en we kijken al uit naar het voorjaar wanneer groep 6 de moestuin onder haar hoede mag gaan nemen!"

 

Op deze bijeenkomst kon Piet Ermens helaas niet aanwezig zijn. Piet was vrijwel elke week van de partij en zonder zijn inzet zou het tuintje er niet bij liggen zoals we dat nu kennen. Ook Piet bedankt! Voor de mensen met een eigen moestuin is er de komende weken/maanden nog van alles te doen. Voor de kinderen van groep 6 geldt dat ze een paar maandjes moeten wachten voordat zij aan de beurt zijn. Het derde seizoen zal omstreeks midden maart opnieuw gestart worden.

 

 
 

Aanmelden smokkeltocht

 

Jaarlijkse smokkeltocht, Buurtvereniging  “De Hoogsteeg “,

zaterdag 27 oktober a.s..

 

 • Locatie:  Blokhut de Venne
 • Aanvang:  19.00 uur

 

Heb je je nog niet opgegeven en wil je graag mee doen? Opgeven kan nog tot 20 oktober!!!!
Lever de opgavestrook inclusief betaling voor 20 oktober in bij Ilse Marti,  Hogeweg 7. 
Kinderen t/m groep 8 moeten onder begeleiding zijn van een volwassene! !! Als  jouw kind met de ouder van een vriendje/vriendinnetje meeloopt, geef dit dan aan op de opgavestrook. 

 

Tips voor de smokkeltocht:

 • Trek oude kleding aan, die vies mag worden. Daarnaast zijn laarzen ook handig! 
 • Zaklampen mogen alleen door ouders/begeleiders meegenomen en gebruikt worden! 

Zie hier voor:  Opgavestrook voor de Smokkeltocht 2018 

  

Kledingactie Antoniusschool 8 okt. j.l.

 

Maandag 8 oktober was de kledingactie van de Antoniusschool.
We hebben maar liefst 1240 kilo aan kleding opgehaald!
Het geld wat we daarvoor krijgen wordt gebruikt voor iets extra’s of voor een activiteit voor de kinderen van school.
Deze kledingactie is 2 keer per jaar. De volgende staat gepland op dinsdag 11 juni 2019.

 

 

Elke doordeweekse dag kun je de zakken bij ons op school in het halletje bij de voordeur zetten.
Mocht dit niet lukken, dan komen we ze graag bij je ophalen.
Heb je nog vragen, bel gerust;

Heidi Goemans, tel. 503531 – Ingrid Kremers, tel. 853358 – Ilse Marti, tel. 632757 – Joyce de Ruijter, tel. 636181 – Paulien van Lipzig, tel. 561796

 

Namens alle kinderen en de activiteitencommissie van de St.Antoniusschool, Bedankt! 

  

 

Prinsenbal tijdens piratenfestijn 10 november a.s.

 

De nieuwe prinscarnaval 2019 wordt op 10 november a.s. bekend gemaakt tijdens een groots piratenfestijn. Prins Rob d’n Urste zal dan de scepter overgeven aan de nieuwe prins carnaval , Prins  ???den???
Aanvang van het feest is 20.41.

Om 22,11 zal Prins Rob d’n Urste met zijn adjudanten

Michiel, Henk en Mark aftreden.

 

Waarna klokslag 23.11 uur de 59e prins zal uitkomen.

Graag  jullie alle te zien op 10 november in het Bliekerpaleis,  vriendelijk groet de Bliekers.
 

 Zie hier voor poster

  

Samenwerking aanschaf zonnepanelen.

 

Tijdens de jaarvergadering van 20 september j.l. heeft de firma Pure Solar een presentatie gegeven over zonnepanelen. Een van de vragen was of er gezamenlijk, dus meerdere woningen in een project van zonnepanelen kunnen worden voorzien. Er zijn daar geen speciale voorzieningen voor. Wat natuurlijk wel kan is dat verschillende afzonderlijke huizen onder één aanbesteding  gaan meedoen. Doordat meerdere huizen eventueel meedoen zal de aanschafwaarde per huis lager zijn.

 

De dorpsraad wil hierin een kleine rol spelen. Indien er in Maashees bewoners zijn die overwegen om zonnepanelen te plaatsen, dan kunnen zij dit vóór 30 november, bij de dorpsraad aangeven middels een e-mail naar info&dorpraadmaashees.nl .

De dorpsraad zal deze personen aan elkaar voorstellen. Een eventuele verdere afhandeling en contacten met (meerdere) potentiele aanbieders van zonnepanelen is dan natuurlijk aan de personen die aan elkaar zijn voorgesteld. De dorpsraad zal hier niet aan deel nemen.
 

 
Pauselijke onderscheiding voor Toon de Jong

 

Onder grote belangstelling is zondag 7 oktober j.l . aan Toon de Jong de pauselijke onderscheiding pro ecclesia et pontifice ( Voor de Kerk en de Paus ) uitgerijkt, door Pastoor van der Sluis, in de San Salvatorkerk kerk van Oeffelt. De onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice is het hoogste ereteken dat een leek van de Paus kan ontvangen.

Toon de Jong heeft zich ruim 40 jaar met volle overtuiging ingezet voor de Heilige Antonius Abt parochie in Maashees, en van 2012 tot 2018 als bestuurder in het overkoepelende parochiebestuur van de Maria Moeder van de Kerk parochie.

 Daarnaast ook voor het Bisdom ’s-Hertogenbosch en voor het katholieke geloof. Dit alles in de functies: koorzanger,  lector, lid van de liturgiegroep, secretaris en vice-voorzitter van het parochiebestuur.

 

Ook nu nog is Toon de Jong actief in de kerk. Samen met zijn vrouw Tiny zingt hij in het kerkkoor van het rectoraat Smakt-Holthees.

 

In Maashees zijn Harrie de Ruijter Sr. en Toon Bloemen Toon vooraf gegaan.

 

Om 1700 uur  heeft de fanfare een mooie serenade gegeven.

 

 

 Zie hier de oorkonde          Medaille voorzijde         Medaille achterzijde

  

"Lachende Bliek" 6 okt. j.l.

 

Afgelopen zaterdag vond in een afgeladen sporthal voor de derde maal ons eigen evenement de Lachende Bliek plaats. De verwachtingen waren hooggespannen, doe het maar beter dan de vorige keer! Na afloop vertelde een bezoeker dat het de Beste Lachende Bliek was in het rijtje van drie.  Maar eerlijk is eerlijk wij kunnen ons goed voorstellen dat niet iedereen dit zo heeft beleefd. We hebben geprobeerd voor iedereen wat wils te maken.

En dat werd het zeker, met voor velen als hoogtepunt Hans Keeris als de hoestende bloasmuzikant “Ik heb in hul mun leven mér een repetitie gemist, toen hai ik bloasontsteking. Nog een hoop gezeik mee gehad” en het muzikale trio Applaus uit Helmond dat de pannen van het dak speelde.  Dat een van de acts voor velen de plank missloeg mocht de pret niet drukken, het gaat er immers om dat het een mooie, gezellig avond moet zijn voor jong en oud. Ondanks een kapotte stoel en broek hopen wij dat dit geen scheuren in onze reputatie heeft opgeleverd. Voor ons meer een motivatie om het volgend jaar extra goed te doen.
 

Vele vrijwilligers zijn dagen in de weer geweest om het iedereen naar de zin te maken.  Op zaterdag 5 oktober 2019 weer een Lachende Bliek waarbij nu al zeker is dat één van top tonpraters uit het Lachende Bliek verleden weer langs zal komen.  Een tip, hij was dit jaar regelmatig op facebook te bewonderen waar hij reclame maakte voor onze avond.
 

Op naar de zittingsavonden van de Bliekers, met eigen Maashees talent. We kunnen niet wachten.
Iedereen bedankt en tot volgend jaar.

  

 

Jan Wolters stopt met Tafeltje Dekje  (artikel DE BOK 29 september)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V.l.n.r : 

Mia Bloemen coördinator

Willy Hendrix wethouder

Jan Wolters

 

 

  

 Oproep voor Jeugdraad 2019

 

Beste leerlingen van groep 8!!

Zoals jullie wellicht al weten behoren jullie dit jaar tot de jeugdraad.
Woon je in Maashees en je zit ook in groep 8 maar op een andere basisschool dan heb je natuurlijk ook de gelegenheid om met de jeugdraad mee te doen.
 

 

Wil je meedoen meld je dan aan voor 19 oktober bij,
Bianca Geurts, Jo de Kuperstraat 1, tel. nr. 501222

Groetjes jeugdcommissie
C.V.  De Bliekers

  

Oproep tot KBO Kienen in ’t Höfke

 

Iedere 2e dinsdag van de maand en dat is dit jaar nog op 9 oktober, 13 november en 11 december, is er kienen in ’t Höfke. 
De kosten zijn € 6, hiervoor krijgt u een kienkaart en een consumptie hoort daar ook bij.
Er zijn mooie prijzen te winnen.

Het zou leuk zijn als er nog wat deelnemers aanschuiven, u bent van harte welkom.
Voor informatie: Jacqueline Kribbeler: 636335 of  Nel Boom: 636591

  

 GEZOCHT:     Kandidaat voor Toezichthoudend Bestuur SKOV

Wil jij een steentje bijdragen aan de school in je dorp of omgeving? Dan is dit misschien iets voor jou. 

Het Toezichthoudend Bestuur van SKOV (Stichting Katholiek Onderwijs Vierlingsbeek) is op zoek naar nieuwe leden, waaronder ten minste één lid met een financiële achtergrond op minimaal HBO niveau.  
SKOV bestaat uit vijf basisscholen in de dorpen Vierlingsbeek, Holthees, Maashees, Overloon en Vortum Mullem. De scholen dragen zorg voor stimulerend onderwijs voor ongeveer 800 kinderen en doet dat met circa 70 leerkrachten.
Als bestuurslid houdt je toezicht op een breed en samenhangend schoolbeleid en het stimuleren van goed onderwijs. Met de algemeen directeur spar je over o.a. personeelsvraagstukken, financiën en kwaliteit van onderwijs. De onbezoldigde rol is toezichthoudend en niet operationeel of uitvoerend.  
 

De voorkeur gaat uit naar kandidaten uit één van de 5 genoemde dorpen. Het is niet noodzakelijk om zelf kinderen (op één van de aangesloten basisscholen) te hebben.   

Gedurende het schooljaar wordt er ongeveer één avond per maand vergaderd. 
 

Meer weten of interesse in een kennismakingsgesprek? Neem dan, via e-mail, contact op met

Angèle van den Heuvel (angelevandenheuvel@hetnet.nl). 

  

 

Buurtfeest “Rond ’t Köpke”,  22 sept.j.l.

 

Op zaterdag 22 september j.l. was het burendag én vond het buurtfeest van buurtvereniging “Rond ’t Köpke” plaats. ’s Middags werd er gestart met een fietstocht. Het was een prachtige tocht, helaas begon het op het einde te regenen, maar dat mocht de pret niet drukken. Aansluitend stond er een barbecue klaar voor de buurtbewoners en was er een

 gezellig samenzijn. De jeugd kon lasergamen, in het begin speelden zij in de blokhut, later toen het droog was werd er ook nog gespeeld in het bos rondom de blokhut.
Rondom de stookton konden marshmallows geroosterd worden. Dankzij een bijdrage van het Oranjefonds werden nieuwe vlaggetjes gemaakt die aan de lantaarnpalen komen te hangen tijdens carnaval. De vlaggetjes werden gemaakt door een groepje enthousiaste buurtbewoners.

  

‘t Höfke viert burendag 

 

Afgelopen zaterdag 22 sept. j.l. was het burendag.
De Smaakmakers hebben een zeer geslaagde bbq verzorgd.
Door de weersomstandigheden zijn ze uitgeweken naar een huiskamer restaurant.
Met 17 ouderen aan tafel kunnen we terugblikken op een gezellige en heerlijke bbq.

  

 

Vrouwenorganisatie bezoekt Boerderijwinkel 'Van Welie ' in Stevensbeek, 24 sept. j.l.

 

Er werd een bezoek gebracht aan de Boerderijwinkel Van Welie in Stevensbeek.
We werden ontvangen met een lekker kopje koffie en Thee, ondertussen werd door Thea van Welie de geschiedenis verteld hoe het bedrijf is ontstaan.
Daarna gingen we naar de boomgaard waar

Theo van Welie ons vertelde hoe een peer en appel geteeld worden, dit was zeker interessant en leerzaam.Toen naar het koelhuis waar we het proces te zien kregen van appel en peer naar de koeling. Daarna nam Leon het over en vertelde over zijn passie, het distilleren van restfruit uit eigen kwekerij.Toen was het tijd om te gaan proeven van de likeuren, dit was natuurlijk een leuke afsluiter van de avond.
We hebben een gezellige en leerzame avond gehad.

 

Vrouwenorganisatie Maashees

  

 

Boottocht Zonnegroet 24 sept j.l.

 

Maandag 24 september gingen we een dag op stap met de 'Zilvermeeuw' boot. We vertrokken om 10.00 uur vanaf de stuw in Sambeek. We gingen deze keer richting Nijmegen. We hadden totaal 142 gasten aan boord, waarvan 38 gasten uit Vierlingsbeek, 46 gasten uit Sambeek, 4 gasten uit Overloon, 31 gasten uit Maashees en 23 vrijwilligsters. Er was een accordeonist aan boord die liedjes speelde van vroegere tijden.
Onder het genot van een hapje, een drankje en een heerlijk diner zat de stemming er goed in. Ook was er een loterij trekking met leuke prijsjes.

Al met al een gezellige dag, en de weergoden waren ons goed gezind.

De gasten hebben genoten!

 

Zonnegroet Maashees

 

 

 

  

Bezoek KBO aan Havens 20 sept. j.l.

 

Een 40 tal KBO ‘ers  hebben 20 september een bezoek gebracht aan Havens.
Zij werden ontvangen door bedrijfsleider Hans Graat en hij verzorgde ook een mooie presentatie over Havens.
In 1845 is Havens opgericht in Vierlingsbeek en 1923 naar Maashees gekomen. Daarnaast heeft Havens ook een vestiging in Venlo. Op dit moment heeft Havens 110 medewerkers. Havens is naar Maashees gekomen omdat zij niet de kans kregen om de toenmalige boerderij bij de pont van Vierlingsbeek te kopen. In Maashees werd een boerderij gekocht( aan de Maas) waar de oudste silo (1948) staat.
Via het scherm, waar het  geautomatiseerde productie proces werd getoond, legde Hans in het kort de productiestappen uit. Er zijn een  1000 tal verschillende recepten waar een 100 tal verschillende producten van worden gemaakt. Deze producten worden gemaakt in hoeveelheden van 2 of 5 ton. Havens haalt zijn grondstoffen wereldwijd. 

De grondstoffen zijn o.a soja, maisgluten, erwten, tapioca, tarwezetmeel, zonnepitten en granen. De producten worden genuttigd door: geiten, kippen, paarden, varkens , koeien, konijnen en kamelen. Aan een 40 tal  landen wordt geleverd.
Er is ook nog even kort ingegaan op de bouw van een nieuwe silo. Deze silo wordt tegen de bestaande silo gebouwd. Havens wil op korte termijn dit plan eerst met de buren bespreken en daarna eventueel via deze site een nadere toelichting geven.
Al met al was het een leerzame  middag waar een goed beeld werd verkregen van de firma Havens. Hartelijk dank aan Hans Graat.


KBO Maashees

  

 

Werkgroep “ behoud de kerk” met stand van zaken 

 

Met als hoofddoelstelling: de Kerk willen we voor het dorp behouden. Er zijn vele vergaderingen geweest met de werkgroep en we hebben veel mooie ideeën en plannen besproken. Het struikelblok bleef iedere keer de vaste terugkerende onderhoudslasten. Daarom bleef er in onze ogen maar 1 optie over wat structureel geld op zou leveren om het onderhoud van de kerk te kunnen betalen. Appartementen in het bovenste gedeelte van de Kerk.
 

Er zouden 6 huurappartementen door private investeerders in de kerk gerealiseerd worden en met een gedeelte van de huuropbrengsten zouden we ook de onderhoudskosten van de kerk kunnen betalen. De onderverdieping zou in het beheer komen van een nieuw op te richten stichting

“de kerk Maashees” zodat de “gemeenschap” van Maashees er gebruik van kan maken.   

           Lees hier verder      

 

Lees hier de  verkoopvoorwaardens

 

 Tekeningen van de 3 verdiepingen               3D tekeningen

  

 

Het Geheugenhuis in bibliotheek Boxmeer 

 

Het Geheugenhuis in de bibliotheek van Boxmeer is de ontmoetingsplek rond het geheugen en beslaat het hele spectrum van onthouden en vergeten, van leuke thema's zoals begrijpen en het 'fit houden' van je geheugen tot serieuze onderwerpen zoals dementie en mantelzorg. Bezoekers vinden er een collectie boeken en spelmaterialen, maar kunnen er ook terecht voor ontmoeting en met vragen.

Er worden regelmatig geheugen gerelateerde activiteiten georganiseerd zoals: breintraining, KoffiePraat, spelochtenden aan de BelevenisTafel en breincolleges.

                                   Zie hier voor programma

 

 Adres: Cultureelcentrum De Weijer,  De Raetsingel 1

  

 

 

Fietsen door het verboden gebied

 

Iedere éérste zaterdag van de maand kunt u fietsen onder leiding van een gidsgroeter door het verboden gebied, een gedeelte van de oude gemeente Vierlingsbeek dat in de oorlog in de frontlinie lag van eind september 1944 tot april 1945. De bewoners moesten evacueren en hebben een half jaar lang rond gedoold. Dan eens bij familie, bekenden, een school, kelders of een plaats die niet eens bekend was. Diverse boeren wilden hun vee niet in de steek laten en verscholen zich in holen die in wallen langs de Maas en in de Hei werden gegraven. Naar aanleiding van het boek “Verboden gebied”, dat uitgegeven is door st. de Oude Schoenendoos, is een fietsroute samengesteld. De route kunt u downloaden van de site Vierlingsbeek-Groeningen, maar de eerste zaterdag van de maand kunt u ook meefietsen met de gidsen die vertellen hoe het verlopen is in de tijd dat de bevolking weg moest van de geallieerden.

Om half twee vertrekken de gidsen bij herberg Thijssen in Vierlingsbeek en nemen u graag mee op hun ronde zodat de geschiedenis blijft leven. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

 

Deze fietstocht komt ook door Maashees (o.a. langs de kapelletjes en het monumentje).


Fietsroute Verboden Gebied
Zie voor meer info    Met o.a. een film van de route.

 

St. de Oude Schoenendoos
  

 

Afgelopen donderdag (26-04-2018) stond het jaarlijkse uitstapje van de Vrouwenorganisatie Maashees op het programma. Deze dagtocht hebben we samen met de Vrouwenorganisatie van Vierlingsbeek/Groen  

 

 

 

 

 

 

 

Jaargang 48 nr. 14 2018

  

 

 BASISSCHOOL ST. ANTONIUS

 

 

0478-636584

dir.antonius@skov-onderwijs.nl

Website Antoniusschool

 

 

 

Informatie m.b.t Bassischool St. Antonius 

 

  

 

 

Overige  informatie
 

 1. Straatcoaches gemeente Boxmeer
   

 2. Vrijwilligerspunt Sociom: de nieuwe naam voor vijf vrijwilligerspunten!       Persbericht 

   
 3. Oude foto’s en Bidprentjes zoeken bij ´De Oude Schoendoos´
  www.stichtingdeoudeschoenendoos.nl
  Artikel van " Erfgoed Braband" over de "Stichting De Oudeschoenendoos"
   
 4. Fotoboek Maashees voor de oorlog
   
 5. Plannen overzijde van de Maas "Maaspark Well"
 6. Nieuwsbrief Maaspark Well (overzijde Maas)
   
 7. Toelichting fietsroute “Verboden gebied”
  Fietsroute Verboden Gebied
  Zie voor meer info    Met o.a. een film van de route.

   
 8. Tentoonstelling ‘Vliegtuigcrashes en Noodlandingen’ bij museum ‘Van Postzegel tot Tank’ 
   
 9. Oculeren en aanbinden uitgelegd