Welkom op de website van "Dorpsraad Maashees" 

 

 De Gelderlander, 20 februari 2016, Johan Roerink/Aeropicture

 

Inhoud startpagina: 
 
Antoniusschool van start met Jeelo thema “omgaan met geld” 22 oktober

 

Beste inwoners van Maashees,

    

Op dinsdag 22 oktober a.s. gaan wij op de Antoniusschool van start met het Jeelo thema “omgaan met geld.” Wij willen de kinderen laten ervaren, hoe geld vanuit ruilhandel is ontstaan. Om deze reden organiseren wij een ruilspel in Maashees.
De kinderen worden, onder begeleiding, op pad gestuurd met een ruilmiddel.   U kunt dus op die dinsdag, in de kern van Maashees, een groepje kinderen aan uw voordeur verwachten. Houd bijzondere ruil – en collector items daarom even apart! Wellicht krijgt u er iets heel bijzonders voor terug.

Wij bedanken u alvast voor uw medewerking.


Met vriendelijke groet,
Team Antoniusschool.Schoolmoestuinjaar afgesloten

 

Afgelopen donderdagochtend is het moestuinjaar voor de kinderen van groep 7 op feestelijke wijze afgesloten. Dit gebeurde in de personeelskamer van de school. Enkele ouders van de kinderen hadden voor een extra feestelijk tintje gezorgd door tomaten- en pastinaaksoep en lekkere hapjes te maken waarbij verse groenten de hoofdingrediënten vormden. Een uur lang werd er met Piet Ermens, Ans en Jan Loonen teruggekeken op een seizoen wekelijks werken in de tuin, hetgeen in het algemeen hoog werd gewaardeerd en bijzonder leuk werd gevonden. De bijeenkomst werd afgesloten met het uitreiken van het moestuindiploma aan alle deelnemers.

 

Tot de aanvang van het nieuwe seizoen in maart volgend jaar blijft het nu relatief rustig. De meeste groenten zijn geoogst. Ondanks de enorme droogte van ook dit jaar was de opbrengst desondanks gemiddeld zeer tot tevredenheid en hebben de kinderen regelmatig goed gevulde tassen mee naar huis kunnen nemen. Gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar zal de tuin geschikt gemaakt worden voor alweer het vierde seizoen. De schoolmoestuin heeft hiermee laten zien, een vaste waarde te kunnen zijn binnen de Maashese gemeenschap.

 

Vriendelijke groet, 

Jan LoonenVrijheidsconcert zaterdag 23 november

 

Zaterdag 23 november is het precies 75 jaar dat Maashees werd bevrijd door Engelse soldaten.
Hierna hebben we in ons dorp in vrijheid mogen leven. 
Om dit te vieren nodigen wij u allen uit voor het vrijheidsconcert verzorgd door onze eigen fanfare 
St. Cecilia. Naast fanfareklanken die speciaal zijn uitgezocht voor dit concert hoort en ziet u verhalen en

foto’s die ons herinneren aan het begin en einde van de oorlog in Maashees.  Dus veel meer dan alleen een concert. Heel speciaal is dat er een film is
opgedoken van Maashees voor en net na de oorlog. Unieke zwart-wit beelden.

 

Iedereen is hierbij van harte welkom.

Het concert vindt plaats in de kerk en begint om 19.30 uur. 

Vanaf 19.00 staat voor iedereen (gratis) koffie en thee klaar.           

 

(Fanafare St. Cecilia  30 mei 1940. Straatje links is de Touwbaan)Kledingactie op dinsdag 5 november

 

Nu het weer kouder wordt en de kasten weer worden opgeruimd, heb je misschien nog kleding die je niet meer gebruikt. Wij zijn er heel blij mee! Onze vorige inzameling van juni 2019 heeft het mooie bedrag van 546 euro opgebracht! Dit komt geheel ten goede aan alle kinderen op school voor een extraatje bij bijv. de schoolreis of een andere activiteit

Zie hier hele brief


Heb je nog vragen, bel gerust;

Paulien van Lipzig, tel: 561796 - Ilse Marti, tel: 632757 – Joyce de Ruijter, tel: 636181 – Linda Jacobs, tel: 636669 – Silvia Beuving, tel: 632989 – Sonja Pingen, tel: 636945
Namens alle kinderen en de activiteitencommissie van school bedankt!Input gevraagd voor de WIU (Werk In Uitvoering)

 

Elk jaar krijgt de dorpsraad Maashees begin november van de gemeente Boxmeer het verzoek om een lijst op te stellen van de knelpunten binnen het dorp Maashees. De gemeente Boxmeer wil dorpsraden betrekken bij zaken welke gevolgen hebben voor het gebruik of de beleving van de openbare ruimte of de leefbaarheid van het dorp.
Daarom vraagt zij input voor het Integraal Uitvoeringsprogramma WIU. Wat is de WIU? Dit uitvoeringsprogramma betreft naast wegen o.a.:
•    Riolering, wateroverlast, afkoppelingen
•    Openbare verlichting, LED
•    Groen/Bomen
•    (Bouw-) projecten
Omdat wij als dorpsraad niet alle knelpunten binnen het dorp Maashees op ons netvlies hebben, vragen wij hiervoor uw medewerking....................

 

Zie hier hele brief

 

Uw input kunt u in een email aangeven. Deze kunt u sturen naar: info@dorpsraadmaashees.nl

Alvast dank

Dorpsraad Maashees 

Herdenking van de evacuatie bij de kapel op de Weerd  20 oktober a.s.

 

De jaarlijkse herdenking van de evacuatie is op zondag 20 oktober om 15.00 uur bij de kapel op de Weerd in Maashees. Op de plek van de kapel verbleven in 1944 vele mensen van Maashees,
Vierlingsbeek en omliggende dorpen nadat ze door de strijdende  partijen uit hun huizen verdreven waren.De bevolking leefde in die dagen in het bos op de Weerd in schuilkelders gemaakt van takken en stro. De burgers moesten aanzien hoe de nazi ’s ongeveer zestig huizen in brand staken.
Na de oorlog werd op deze plek een kapel gebouwd uit dankbaarheid dat er tijdens de evacuatie geen ongevallen waren gebeurd.Intocht Sinterklaas 24  november

 

Beste ouders en kinderen van Maashees,

 

De herfst is alweer aangebroken en we gaan ons alweer een klein beetje voorbereiden op het grote Sinterklaasfeest! Ook dit jaar komt de Sint met zijn pieten onze lieve kinderen een bezoekje brengen!
Wij verwachten hem met zijn boot op 24 november. Wij zullen gezamenlijk vertrekken om 14.00 uur vanaf Plein 27. Met onze eigen fanfare lopen we richting maas om Sinterklaas en zijn pieten te verwelkomen.

 

Sinterklaas vroeg zich af wat er allemaal voor een talent woont in Maashees!

Daarom organiseren we “Superkids Muszes”
Kun jij zingen, (Fortnite) dansen, toneelspelen, goochelen, blokfluiten, (pieten) kunstjes, playbacken of maak je graag grappen en droom je ervan om op het podium voor Sinterklaas te staan?
Meld je dan heel snel aan!

Vermeld op een blaadje de volgende gegevens:
• Naam van de deelnemer(s) of groep
• Het aantal deelnemers
• Het telefoonnummer waarop je te bereiken bent.
• Een korte beschrijving van je droom act
• Je leeftijd
• De duur van de act

Op school zullen ook aanmeldformulieren klaar liggen.
Het aanmelden kan tot 06 november en het aanmeldformulier mag je bij Silvia Beuving,

Mgr. Geurtsstraat 40 in de bus doen!

 

Om voor de kinderen een leuk Sinterklaasfeest te bekostigen zullen wij collecteren in de week van 21-10 t/m  26-10.
Alvast dank voor uw gift!Vrouwenorganisatie bij Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve

 

Op 23 september heeft De Vrouwenorganisatie haar seizoen weer geopend met een bezoek aan de Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve. We werden ontvangen met een lekker kopje koffie en thee en een plak zelf gebakken appelcake. Er werd eerst het jaarprogramma besproken, daarna kregen we van Marian Kleeven uitleg over het reilen en zeilen van een zorgboerderij, met een rondleiding op het einde. Onder het genot van een glaasje drinken en wat knabbels werden er  daarna veel vragen gesteld door de leden, de interesse was groot. Er waren 38 leden aanwezig, een mooie opkomst.

 

Bestuur van de vrouwenorganisatie Maashees

21 oktober hebben we weer onze jaarlijkse moederdagviering  aanvang 19.00 uur bij De Bolle BuikPijporgel kerk Maashees verhuist naar Polen

 

In  de laatste week van september is begonnen met het demonteren van het orgel in de kerk.
Slaveck Vas en zijn vader hebben alle onderdelen minutieus uit elkaar gehaald voor transport naar Polen. Het orgel zal daar weer worden opgebouwd in een kerkgebouw van een plaatsje in de buurt van Krakau.

Zie hier collage

 Lachende Bliek 2019, een geweldige avond


Tja, zaterdagavond rond 01.00 uur keek de organisatie van de Lachende Bliek elkaar eens goed in de ogen. Hoe moet dit nu volgend jaar?
Superavond, heel veel gelachen, goed programma, tot volgend jaar, dat is wat wij hoorden van het publiek. Superpubliek, respect, gezellig, dat is wat wij hoorden van de artiesten.
Met z’n allen; de Bliekers, Plein ’27 en heel veel vrijwilligers is er alles aan gedaan om deze avond tot een succes te maken. De reacties voelen dan ook als een beloning.


Niet elke jaar valt alles precies op de goede plek, maar om 01.01 uur wisten we het al. We gaan er keihard voor werken om u op zaterdag 3 oktober 2020 wederom een mooie avond te verzorgen.
 

De start van de voorverkoop zal ook dit jaar samen zijn met de voorverkoop voor de zittingsavonden van de Bliekers. Door dan al kaarten te kopen helpt u de organisatie financieel al een heel eind op weg. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke mooi om gelijk een kaartje te kopen voor onze eigen zittingsavonden, altijd weer prachtige avonden met eigen artiesten.
 

Dus tot op de voorverkoop en in ieder geval tot 3 oktober 2020.9 november Prinsenbal

 

Op 9 november a.s. zal de 60e prins van De Bliekers uitkomen.

Wie o wie zal het worden? Doe een briefje met de naam van de nieuwe prins bij Vorst Willem of Voorzitter Daan in de brievenbus en win een mooie prijs

 

  - 20.41   Zaal open

  - 22.11   Aftreje Prins Henk en adjes

  - 23.11  Uutkommen 60e prins

Zie poster

 Geslaagde dag van de ouderen 5 oktober j.l.

 

Zaterdag j.l  was de dag van de ouderen in Vierlingsbeek.

De Joffershof  was goed bezet en de mensen hebben erg genoten. Ook van Maashees was er een mooie groep gasten. De middag werd opgevrolijkt door muziek, dans, koffie met vlaai en lekkere hapjes. Al met al was het een gezellige middag, waar veel oude liedjes gezongen werden.

    

Ook dit jaar organiseert Buurtvereniging “De Hoogsteeg “ weer de jaarlijkse smokkeltocht.

 • Aanvang :    19:00 uur
 • Locatie  :      Blokhut de Venne
 • Opgave :     Uiterlijk 15 oktober!

Wil je graag mee doen? Lever dan onderstaande opgavestrook die op de flyer staat in

vóór 15 oktober in bij Marianne Proenings, De Goeijstraat 6.

LET OP : De opgavestrook dient vóór 15 oktober ingeleverd te zijn en er dient direct betaald te worden! 

De kosten zijn :

 • Leeftijd tot 8 jaar:      €5,50
 • leeftijd vanaf 8 jaar:  €8,00

Indien je een vriendje/vriendinnetje meeneemt zijn de kosten als volgt:

 • Introducé tot 8 jaar:       €5,50
 • Introducé vanaf 8 jaar:  €8,00

Zie hier de flyer met extra informatie en opgavestrookOprichting VP27 (Vrienden Plein 27)

 

Beste dorpsgenoten,

 

Op donderdag 22 augustus jongstleden is er een nieuwe groep opgericht genaamd

VP27 (Vrienden Plein 27).
Deze groep is opgericht om in Maashees talloze activiteiten te organiseren met als doel een zo groot mogelijk draagvlak te creëren binnen onze gemeenschap.

Deze groep enthousiaste mensen bestaat uit 22 personen van verschillende vriendengroepen om zo het hele dorp en omstreken te bereiken om de georganiseerde activiteiten tot een succes te maken........................
 

Zie hier gehele aankondiging75 jaar bevrijding Zaterdag 23 november

 

Op zaterdag 23 november 2019 is het 75 jaar geleden dat de laatste Duitse soldaten Maashees verlieten. Dit nadat ons dorp er flink van langs had gekregen. De Maashese mensen hadden op dat moment het dorp al moeten verlaten en konden pas op 9 maart 1945 terugkeren.
Op verzoek van Gemeente Boxmeer en Dorpsraad Maashees is een werkgroep aan de slag gegaan om een programma voor de herdenking op 23 november samen te stellen.
Hierbij het voorlopige programma. Wij hopen dat veel mensen uit Maashees, jong en oud dit met ons willen vieren. We hebben geprobeerd een gevarieerd programma te maken waarbij het voor iedereen mogelijk is aan te sluiten waar men dit zelf wenst..........

 

Zie hier hele programmaStichting Cultuurpodium Geijsteren organiseert bevrijdingsconcert 20 okt. a.s. 

 

Bevrijdingsconcert
20 oktober 2019 | 14.30 uur | Kasteelplaats Geijsteren
Stichting Cultuurpodium Geijsteren organiseert op zondag 20 oktober 2019 een Bevrijdingsconcert. Het concert begint om 14.30 uur op de Kasteelplaats aan de Maasheseweg in Geijsteren.
Aanleiding voor dit concert is de bevrijding van Venray, 75 jaar geleden, op 20 oktober 1944. Het concert is een ode aan de bevrijding en staat in het teken van vrijheid en vrede.
Aan het concert doen mee:

 • The Stuart Singers uit Minchinhampton, Engeland
 • Theaterchor Niederrhein uit Kevelaer, Duitsland
 • Kemmerekoor uit Geijsteren, Nederland
 • Reünieorkest Limburgse Jagers
 • Koninklijk Sint Willibrordusgilde Geijsteren

Entree € 5 per persoon, inclusief een consumptie.
Aanmelden is gewenst en kan via info@cultuurpodiumgeijsteren.nlLezing Planehunters Vliegtuigcrashes WO II; 19 okt. kasteel Geijsteren

 

19 oktober 2019 | 20.00 uur | Kasteelplaats Geijsteren

Op zaterdag 19 oktober 2019 verzorgt Joop Hendrix, lid van Planehunters, een lezing over vliegtuigcrashes in Venray en omgeving tijdens WO II. De lezing begint om 20.00 uur op de Kasteelplaats aan de Maasheseweg in Geijsteren.
Joop heeft een boeiend verhaal over crashes waarvan er vier plaatsvonden op het landgoed Geijsteren. Ook crashes in de omgeving van Oostrum, Blitterswijck en over de Maas richting Bergen en Wellerlooi komen aan bod.
Gevonden materialen zijn te bezichtigen en er zijn boeken over de vliegtuigcrashes te koop.
Entree € 3 per persoon, inclusief een consumptie.
Aanmelden is gewenst en kan via info@cultuurpodiumgeijsteren.nl
Door werkzaamheden van Mooder Maas is de Kasteelplaats Geijsteren op 19 oktober 2019 alleen bereikbaar via Maashees.Oproep voor de Jeugdraad  2020

 

Beste leerlingen van groep 8!!

 

Zoals jullie wellicht al weten behoren jullie dit jaar tot de jeugdraad.
Woon je in Maashees en je zit ook in groep 8 maar op een andere basisschool dan heb je natuurlijk ook de gelegenheid om met de jeugdraad mee te doen.
Wil je meedoen meld je dan aan voor 7 oktober bij,
Bianca Geurts, Jo de kuperstraat 1, 501222

 

Groetjes jeugdcommissie
C.V.  De BliekersBuurtvereniging “Rond ’t Köpke” vierde 40-jarig bestaan

 

In het weekend van 20 en 21 september vierde buurtvereniging Rond ’t Köpke hun veertigjarige bestaan. Vrijdagavond werd er een prachtige spooktocht georganiseerd, maar liefst 59 deelnemers liepen mee. Zaterdagmiddag konden leden van de buurtvereniging genieten van de omgeving en het prachtige weer tijdens een fietstochtje. ’s Avonds was er een barbecue voor alle leden en werd er op het Gildeterrein gestreden om de titel “Koning(in) van de buurt”. Nadat er heel wat schoten gelost waren, was het Rob de Jong die de vogel naar beneden schoot.   

 

Zie hier meer foto's                             Zie hier de val van de vogelGemeente Boxmeer bezorgd over uitbreiding “Vliegbasis de Peel”

 

Van Dennis Greijn: "De Gelderlander" 17 september 2019


In afzonderlijke brieven aan het ministerie van Defensie uiten de twee gemeenten hun ernstige zorgen. Sint Anthonis trekt samen met de Peelgemeenten Helmond, Asten en Deurne aan de bel. In het Land van Cuijk liggen de dorpen Westerbeek, Overloon en Holthees het dichtst bij de te heropenen luchthaven op de provinciegrens van Brabant met Limburg...... Lees hier geheel artikel

 

In de krant wordt Maashees niet genoemd maar ook Maashees zal dit merken. Met de jaarvergadering van 26 september a.s zal de heer Bert Kwast van het ministerie van Defensie nader uitleg geven wat dit voor Maashees betekend.
 

Zie hier aanvliegroute    Zie hier brief gemeente aan ministerie   Zie hier milieueffectrapportage

 Gratis workshop ‘Lekker en betaalbaar koken’

 

Vindt u het lastig om voor weinig geld een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten? Bent u op zoek naar tips en nieuwe ideeën? Ontmoet u graag andere mensen uit de omgeving? 

Dan zijn deze workshop echt iets voor u.

Data;

Vrijdag 04-10-2019 van 15.00 - 18.00 uur
Vrijdag 08-11-2019 van 15.00 - 18.00 uur
Vrijdag 22-11-2019 van 15.00 - 18.00 uur

Goed om te weten
De workshop is alleen voor volwassenen, er is geen kinderopvang.
Locatie: het Smaakcentrum Boxmeer, naast de Weijer, De Raetsingel 1 in Boxmeer.

Meer informatie en inschrijving
Via www.boxmeer.nl/kookworkshop of bel met José Heijnen van de GGD: 088 368 61 20

 

Zie hier folder voor alle info75 jaar bevrijding: Zaterdag 23 november rondrit langs speciale plekjes.

Nog volop plek in de bus.

 

Wij hebben onlangs op deze site vermeld dat op zaterdag 23 november herdacht wordt dat Maashees precies 75 jaar geleden werd bevrijd van de Duitse bezetters. Op deze dag herdenken we ook dat we 75 jaar in vrijheid mogen leven. Dit willen we aan het einde van deze dag vieren met een herdenkingsconcert door onze fanfare en daarna een vrijheidsfeest........Lees hier verder

Het gerucht gaat dat de bus al volgeboekt is.

Dit is echt niet zo, dus als u interesse hebt kunt u zich nog aanmelden.


Dit kan per telefoon: 06 52486942 of 0478-636871 en per mail: marc.rongen@home.nl

Geef even door welke tijd u voorkeur heeft."De Limburger"; Antoniusschool maakt mede "Oorlogsstripverhaal met boodschap"

 

 

 

 

Door Jos Bouten

---  Leerlingen van de hoogste groep van de Antoniusschool in Maashees en de basisscholen Kruudwis en Klimboom in Venray maakten 75 tekeningen over oorlog (met houtskool) en vrijheid (in kleur). Dat leverde vijf rollen tekeningen op die samen 45 meter lang zijn. Het Venrays Museum gaat ze op panelen aanbrengen.

Niet naast elkaar maar in lagen, vertelt Arens.

Het mu­seum is te kort." --

Lees hier het hele artikel 

Ontspanningsmiddag Zonnegroet en Zonnebloem

 

Donderdag 12 september j.l werd in samenwerking met de Zonnebloem uit Vierlingsbeek een middag georganiseerd voor ouderen in Plein 27. De middag werd opgeluisterd door het Smartlappen koor "De Golde Liesjes", die oude liedjes vertolkten. 

Het was een zeer geslaagde middag, 

mede door de goede bediening van Plein 27.
De gasten hebben genoten.

 

Vriendelijke groet de Zonnegroet Maashees 

Theatervoorstelling over dementie ‘Dag Mama’ in De Pit, Overloon op 28 oktober.

 

We vinden het heel fijn om bij u aan te kunnen kondigen dat de gemeente Boxmeer de theatervoorstelling ‘Dag Mama’ hier kan organiseren.
‘Dag Mama’ is een prachtige voorstelling over dementie. Door middel van muziek en levensechte scenes kruipt u in de huid van de mens met dementie. U beleeft én begrijpt wat de ziekte met hem of haar doet. Met de selectie van inzichten en handvatten kunt u vervolgens het béste geven. Zodat het leven met dementie zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn. Voor iedereen.
 

De voorstelling vindt plaats op 28 oktober om 19 uur in gemeenschapshuis De Pit,

14 oktoberplein 2, in Overloon (inloop om 18.45 uur). Kaartjes kosten € 7,00 per stuk en zijn verkrijgbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/dagmamaboxmeer

 

Zie hier website gemeente Boxmeer voor extra informatie 

Voetbalveld FBM niet betreden

 

FBM heeft het voetbalveld grondig aangepakt. Het is vlak gelegd, onkruid verwijderd en doorgezaaid.

 

Het dringend verzoek van FBM is om het veld tot nader bericht niet te betreden.

  

Namen bij de foto van “De Clandestiene Dansers”

 

Enige tijd geleden heeft op deze site een foto gestaan van

"De Clandestiene Dansers".

Er stonden toen geen namen bij.  We kregen de vraag of de namen bekend waren. Gelukig zijn deze bekend. 

Zie hier, voor de foto met namen.

 

  

75 jaar vrijheid Maashees: Interview in Peel en Maas met oud 
dorpsgenoot Lien Weijs-Manders

 

MAASHEES I 'Ik heb stiekem met je gedanst. Ik hoop dat je het leuk vond: Het is een pas­sage uit Stiekem gedanst, een hit van Toontje Lager uit 1983. Het nummer had zomaar van toepassing kunnen zijn op dansgroep Clandestiene uit Maashees. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het ge­zelschap bijna iedere zondag­ middag 'stiekem' samen in een boerenschuur in Maashees om te dansen. Lien Weijs-Manders (95) was een van die dansers. "Het was eigenlijk best een leu­ke tijd. Het klinkt gek want het was oorlog, maar we hadden echt wel plezier samen:'.......................

 

Door Willem Menting:   Lees hier verder

  

75 jaar vrijheid Maashees: Artikel ‘Peel en Maas’ van 15 aug. j.l.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

Lees hier verder

 

                      

75 jaar vrijheid Maashees, zaterdag 23 november 2019

 

Een grote groep jonge dames en mannen die gezellig met elkaar op de foto zijn gegaan.

Dit in Maashees in de jaren van de oorlog.

“De clandestiene dansers” dansten stiekem samen in Maashees. Of ze ook samen gedanst hebben toen Maashees bevrijd werd is maar de vraag want op 23 november 1944 was Maashees weliswaar bevrijd, maar moesten alle bewoners het dorp verlaten.
Toch willen wij 75 jaar later en wel op zaterdag 23 november 2020 dit feit herdenken en meteen vieren dat we sindsdien in vrijheid leven. Regionaal en landelijk wordt 75 jaar vrijheid groots gevierd. Wij willen hier op een bescheiden manier bij aansluiten.
Op deze dag nodigen wij u uit om in de bus te stappen. Deze bus rijdt samen met een gids langs plekken in ons dorp. Plekken met een oorlogsherinnering en een verhaal.
Een bevrijdingsconcert door onze fanfare en een bevrijdingsfeest staan hierna op het programma.

 

Hoe het er precies uit gaat zien is nog onbekend, maar het is wel fijn als u deze datum al noteert in uw agenda. Het feest zal zijn voor jong en oud.

 

Wordt vervolgd.